Вячеслав Криштофович

Режисер-постановник (10) Сценарист (0)

  • СтатьЧоловік
  • Вік74 роки
  • Дата народження26 жовтня 1947
  • Місце народженняКиїв
  • Країна народженняСРСР
Освіта

Київський Державний інститут театрального мистецтва ім. І. Карпенка-Карого (1971).

Біографія

Почав працювати на кіностудії ім. Олександра Довженка з 1970 року, ще до закінчення режисерського факультету КДІТМ ім. І. Карпенка-Карого, а з 1991 року повернувся до свого інституту як викладач.

Фільмографія режисера налічує понад два десятки стрічок, багато з яких стали культовими, зокрема «Дрібниці життя» (1980), «Два гусари» (1984), «Володя великий, Володя маленький» (1985), «Самотня жінка бажає познайомитись» (1986), «Ребро Адама» (1990), «Приятель небіжчика» (1997) та інші.

Стрічки «Ребро Адама» (1990) та «Приятель небіжчика» (1997) брали участь у секції Каннського кінофестивалю «Двотижневик режисерів».

«Приятель небіжчика» – перший фільм, який було висунуто від України на здобуття кінопремії «Оскар» в категорії «Найкращий фільм іноземною мовою» (1998) та номіновано на премію «Фелікс» Європейської кіноакадемії за найкращий сценарій, а «Ребро Адама» був запрошений більше ніж на десятки міжнародних кінофестивалів, серед яких фестивалі у Нью-Йорку та Маямі (США), у Монреалі та Торонто (Канада), у Роттердамі (Голландія) та у Швеції.

Дійсний член Академії мистецтв України (2017), Заслужений діяч мистецтв (2000), член правління Національної спілки кінематографістів України.

У 2018 році отримав почесну статуетку «Золота Дзиґа» за внесок у розвиток українського кіно.

Фільмографія
(проєкти, створені до 1991 року та не в Україні):

1975: Чіп
1976: Хвилі Чорного моря
1977: Перед екзаменом
1979: Своє щастя
1980: Дрібниці життя
1984: Два гусари
1985: Володя великий, Володя маленький
1986: Самотня жінка бажає познайомитись
1988: Автопортрет невідомого
1990: Ребро Адама
--
1992: Жінка в морі
2001: Під дахами великого міста
2003: Я тебе люблю
2004: Непрямі докази
2013: Про нього