Тіні незабутих предків

109 хвилин - Україна - 2013

Статус Завершений

Рейтинг

Кінокритиків: 6, Глядачів: 6

Формат Фільм

Категорія Повнометражний ігровий

Жанр ТрилерМістикаФентезі

Виробник Suspense FilmsTerminal EntertainmentUnison Cinema

Дистриб’ютор B&H Film Distribution Company

Режисери-постановники Любомир Левицький

Сценаристи Андрекс СелівановЛюбомир Левицький

Оператори-постановники Марк Еберлі

Художники-постановники Олександр ЯсураОлесь Юсипчук

Композитори Наталія ДанюкОлександр Матієнко

Режисери монтажу Ігор КулінічРоксолана КравчукЛюбомир Левицький

Художники з костюмів Софія Русинович

Художники із гриму Оксана ПопідгораСвітлана Дроздова

Продюсери Андрекс Селіванов

Виконавчі продюсери Наталія ЛевицькаДенис КошелєвДжейлі Захаріас

Актори 1-го плану Остап СтупкаОлена МусієнкоВладислав НікітюкПавло ЛіБогдан ЮсипчукМарина ШакоРоксолана КравчукСофа ГалабурадОльга СумськаМикола БокланОлег ЦьонаЮрій РозстальнийВалерій ЛегінВолодимир НечепоренкоКостянтин ЛінартовичОльга ФреймутОрест СтафійчукМикола БерезаРовшан Гусейнов

Рік створення 2013

Країна Україна

Мова Українська

Прем’єра в Україні 14 November 2013

Прокат в Україні з 14 November 2013

Бокс офіс Україна (за весь період) ₴ 5 146 548

Глядачі в кінотеатрах 147423

Двісті років тому карпатські чаклуни мольфари перемогли потойбічну нечисть і полонили демонів у Книгу Тіней, надійно затаврувавши її магічною печаткою Зґардою. Два століття потому про вигнаних духів забули, а магічна річ поповнила університетську колекцію історичних цінностей.

Мимовільним винуватцем пробудження прадавнього зла став студент Іван Романовський, через якого Зґарда зникла зі стенду. Звільняти потойбічні сили Ваня не збирався, а просто побився з університетським футболістом Артуром, щоб вразити першу красуню факультету. Краплі крові, що потрапили на артефакт, відкрили шлях нечисті. Щоб повернути колишню могутність, пробуджений демон повинен забрати душі «відзначених» жертв і заволодіти Зґардою. Тепер Івановим друзям, недругу-футболісту та коханій Анджелі загрожує серйозна небезпека. Врятувати хлопців-студентів і зупинити бешкетуючих духів може лише нащадок останнього мольфара.

Кадри з фільму
Рецензія
Зробити комедію важче, ніж зробити драму. Зробити молодіжну комедію – справжній виклик для сценариста. Зробити молодіжну комедію, знімаючи фільм жахів – це вищий рівень майстерності. «Тіні незабутих предків» бажано сприймати через призму пародії. Пародії на типові голівудські слешері (які, на жаль, так і не прижилися в українському кіно) та на середовище існування голівудських підлітків, переповнене жартами про секс і пошуки свого місця під сонцем. Помітно, що фільм від початку не орієнтувався на внутрішній ринок: персонажі – архетипні ( а подекуди й стереотипні) американізовані носії експозиції. Автори, вочевидь свідомі того, що їхню історію можна розповісти одним реченням, навмисно фрагментують інформацію і розмазують її тонким шаром по першій годині фільму. Готуйтеся, що якісь факти ви почуєте рази чотири-п’ять, а якісь доведеться додумувати самостійно, щоб зібрати докупи логіку цієї історії. У частині слешера до стрічки питань немає. Важко зіпсувати концепцію, згідно якої персонажі періодично помирають, а решта намагається вижити. Проблема в тому, що слешер тут – не кістяк сеттінгу, а лише тимчасова добудова, яка то з’являється, то зникає у довільному порядку. Основа ж – це шлях Івана – закоханого студента, що нещодавно втратив батька від пасивного виконувача чужих вказівок до героя, що перемагає древнє зло. От тільки біда в тому, що Іван перемагає зло, слухаючи чужі вказівки, і робить це тільки тоді й не хвилиною раніше, ніж коли зло фактично переможене і не здатне чинити опір. Коли ж антагоніст фільму - злий демон, що мріє вивільнити темні сили - у повній силі й готовий дати бій, Іван піднімає руки догори і готовий виконати усі його умови, аби тільки зберегти життя собі та своїй коханій. Отже, ви навряд ви помітите зміну характеру героя. Видерши зі структури центральний момент (коли герой вперше жертвує собою, щоб урятувати когось іншого), автори позбавили головного персонажа якого-небудь розвитку, а глядача – можливості отримати урок від перегляду цієї стрічки. І якщо ми вже згадали кохану Івана – першу красуню в універі – Анджелу, то варто відмітити, що любовна лінія навряд була пріоритетною для творців цього фільму. Принаймні, розкрита вона досить поверхнево і не зустріла за півтори години хронометражу жодної перепони. Тобто, герої тягнуть з освідченням одне одному не тому що якісь сили чинять їм опір, або їхні почуття проходять випробування вірністю, силою, часом чи будь чим іншим, а тому що їх стримує сюжет. І цю фальш, на жаль, неможливо приховати. Загалом, «Тіні незабутих предків» - це досить непоганий представник жанрового комерційного кіно в Україні, який був знятий не стільки завдяки, скільки всупереч, і точно годиться для разового перегляду в компанії друзів.
Оцінка
-

Увійдіть для того, щоб залишити рецензію або коментар