Толока

116 хвилин - Україна - 2019

Статус Завершений

Рейтинг

Кінокритиків: 7, Глядачів: 0

Формат Фільм

Категорія Повнометражний ігровий

Жанр ЕкранізаціяРомантика

Виробник Іллєнко Фільм

Дистриб’ютор Ukrainian Film Distribution

Режисери-постановники Михайло Іллєнко

Сценаристи Михайло Іллєнко

Оператори-постановники Олександр Кришталович

Художники-постановники Роман АдамовичМикола Кіщук

Композитори Роман Вишневський

Звукорежисери Артем МостовийІгор Казмірчук

Режисери монтажу Віктор Маляренко

Художники з костюмів Гала ОтенкоМарія Керо

Художники із гриму Аліна МайструкОлена Поліщук (II)

Режисери Andrii KrutiiЯніна Кучер

Оператори Юрій ДунайВадим Ільков

Кастинг директори Тетяна ШепелєваАлла Медвідь

Продюсери Пилип ІллєнкоАндрій РізольМаріанна НовіковаВіталій ШереметьєвЮлія ЧернявськаМаксим АсадчийОлег Щербина

Виконавчі продюсери Андрій Полікашкін

Лінійні продюсери Олександра Братищенко

Актори 1-го плану Іванна ІллєнкоДмитро РибалевськийДмитро ЛінартовичКостянтин ВойтенкоВасиль КухарськийБогдан БенюкМирослав ГайКостянтин КорецькийДенис ЛамайкінОлег ПримогеновСергій РоманюкОлександр ІгнатушаЄвгенія КонюхІгор ЦішкевичПавло КружновОлександр ТерещенкоТетяна НагірнякБорис ГеоргієвськийІнна КапіносНастя Вергелес

Актори 2-го плану Іван ЗалуцькийСергій КияшкоВасиль БашаКостянтин ЛінартовичОлександр ПечерицяАндрій ЦішкевичНаталія ВаськоКатерина КістеньГанна ВіцинаПоліна ВойневичЮлія ТамтураВалерія ГуляєваКатерина ДухленкоНаталія ГордійДарина РимареваАнна ПіскуноваАнгеліна ТурськаЛейла МаметоваКсенія Баша-ДовженкоОльга ГришинаАнастасія ШульгаВасиль ВітерОлег КавешніковПетро ЛазарєвОлександр ІтигіловРостислав МельникОлег МартиросянAndrii KrutiiКостянтин Герасим'юкСергій СавенковСергій СоловйовНіка ПетрикСвятослав ФехтелДаніл ШевченкоАндрій ІвасюкІван ШимонкоАндрій КришталовичАрсеній ЗуровНаталія НенужнаяСофія КотляроваМаксим ЧанкінНаталія ДяченкоОлег НемировськийЄвген Олійник (II)Віталій ПетренкоІлія ФедяєвСергій ХорольськийДаніяр КайзеровВіктор МостовийВіктор ВільховийСтаніслав ОрловРічард АрсентьєвВіталій ЧижПилип ІллєнкоЮрій ПівеньСергій СизанюкАртем ЧервоношеєнкоАнтон ВишневськийВладислав ВоляновськийВіталій КапрановВіталій ДеркачМірон ІванясЕля ПогоржельськаАртем ГавриленкоДмитро ТентюкОлег КостюковВадим ЛавренюкВлад ПлехановІлля РастєряєвАртур КонстантиновВадим КуценокМирослав БілоногийВ'ячеслав ІллєнкоЮрій Іллєнко (II)Григорій КоленченкоМикита АндрєєвАлла СамойленкоНаталія МарченкоМаргарита ОмеляненкоГалина ТельнюкЛеся ТельнюкАнна Заклецька-БуракРоман КолядаТарас КомпаніченкоСергій КонновВолодимир ЛавренчукОлександр ЯнковськийТагір ІмангуловОлег МихайлютаОлександр ПочкунАхтем СеітаблаєвНаталія СкрипкаІгор ЛіскіВіталій ШереметьєвМаксим Асадчий

Актори озвучування Раїса НедашківськаЮрій КоваленкоСофія ГрінбергВасиль Мазур

Рік створення 2019

Країна Україна

Мова Українська

Прем’єра в Україні 10 March 2020

Прокат в Україні з 20 August 2020

Бюджет ₴ 28 965 400

Бокс офіс Україна (за весь період) ₴ 654 000

Глядачі в кінотеатрах 7624

За мотивами вірша Тараса Шевченка «У тієї Катерини хата на помості…».

У Тараса Шевченка є маленька балада про те, як закохалися у Катерину троє козаків. Свій вибір Катерина довірила долі: пообіцяла стати дружиною тому, хто визволить з полону її брата. Двоє з трьох козаків загинули, намагаючись виконати умови договору, третьому вдалося врятувати брата, але брат Катерини виявився не братом, а її коханим… Фінал поезії відсувається надовго – чекати Катерині доведеться не одне століття, не старіючи та не втрачаючи надії. Ця розповідь, наче притча, пролітає крізь історію України, відтворює її драматичні та героїчні епізоди. Кожне випробування руйнує й хату Катерини. Але вона вперто, як і сотні поколінь українців, знову й знову підіймає її з руїн.

Вік української хати короткий – від війни до війни. Якби не толока, не було б де й зустріти свого коханого. Але жодна хата в Україні ніколи не була «скраю».

Більше
Кадри з фільму
Відео з фільму
Рецензія

“Толока”: сюрреалістичний фільм-метафора про український феномен постійного відновлення, створений за мотивами балади Тараса Шевченка “У тієї Катерини …” 1848 року.

Михайло Іллєнко любить поєднувати історію, пригоди і притчу. Щонайменше половина його фільмів – притчі. “Толока” в цьому сенсі пішла ще далі, це суміш поетичного кіно та екскурсу в українську історію, сповнена біблійними відсилками та прихованими метафорами. Їй, як нікому мабуть до того, вдалося поєднати арт-хаусну притчу, розраховану на вузьке коло глядачів, з претензією на блокбастер, якщо, звичайно, бюджет у 29 млн грн дозволяє так вважати, а тут все відносно.

Сюжет “Толоки” звертається до потрясінь, які випали на долю українського народу в період з ХVI до XXI століття. Відправною точкою стають кілька рядків Шевченкової балади “У тієї Катерини…”, які продовжує вільний політ фантазії режисера. Причому настільки вільний, що будь-яка спроба віднайти початок і кінець у фільмі буде марною. Усе служить центральній ідеї та супутнім образам – символам. Кожне наступне випробування руйнує хату Катерини. Але вона знову й знову піднімає її з руїн. І цей процес-алегорія заміняє сюжет.

Знімальний період картини тривав понад 5 років з перервами, але ідея розповіді про феномен толоки з’явилась у Михайла Іллєнка ще 53 роки тому. Режисер іде до цієї кінострічки всю свою кар’єру. У кожному з його фільмів є репетиція “Толоки”, що підкреслює сам режисер. У “Фучжоу” (1993) – хата, що пливе посеред моря разом з хазяїном, який не може її кинути; у фільмі “Той, хто пройшов крізь вогонь” (2011) – натуральна українська толока поруч з індіанськими вігвамами; навіть у цілком урбаністичному “Сьомому маршруті” (1997) поранений боєць посеред пустелі за лічені секунди будує хату, вік якої “від народження до смерті – лічені хвилини”.

Близько двох годин фільм робить рівно одне й те саме – оспівує феномен української толоки крізь епохи історичної несправедливості до простих селян. З одного боку він місцями видовищний. Самих коней було задіяно понад 70. З іншого боку, як на вагах, – сюжет-мозаїка з безліччю розпочатих історій, які так і не будуть завершені. Для автора головне – циклічність, історична головоломка і новий початок: “У тієї Катерини хата на помості… ”

Чимало речей у фільмі стаються самі по собі. Потрібні 12 вагітних жінок – ось, німецьких штурмовиків “Юнкерсів” – нема питань. Усе служить центральній ідеї та замальовкам довкола, то ж всі вони – абстракція, емпіричний спосіб донести метафору. І даремно, що кожний другий персонаж – цілком упізнаваний актор, коли його камео – лише черговий символ чи випадкова історична постать, яка швидко губиться в калейдоскопі подій. Виключення, звичайно, є – Богдан Бенюк, який після своєї появи миттєво краде увесь фільм, привносить в нього іншу динаміку. Хоча його участь абсолютно вставна і ні на що в сюжеті, при всій його умовності, не впливає, до того ж уводить історію про Катерину та її біди в сторону, щоб зникнути так само раптово, як і з’явитися.

Але весь смак “Толоки” в іншому. Це історія про коротку мить щастя між толокою до наступної руйнації. Це песимістичне висловлення, в якому насилля є центральним у кожному епізоді. Мистецький експеримент, сповнений амбіцій сказати щось нове в кіно, який ризикує залишитися незрозумілим.

“Толока” – на всі сто особисте кіно його творця. І не лише через його довгий шлях до реалізації. У фільмі Іллєнки зустрічаються як серед продюсерів, так і серед головних дійових осіб, в тому числі Іванна Іллєнко в ролі Катерини. Тож фільм свого роду сучасний спадок з ностальгією за минулим від іменитої кіно-династії.

І, вочевидь, центральною у фільмі є ніяк не балада Шевченка і навіть не толока, а, власне, феномен України, яку нищать століттями, а люди все одно збираються і кожен раз її, як ідею, домівку своєї душі, відбудовують. В цьому, ймовірно, головна поезія фільму “Толока”, який постійно балансує між видовищем та навмисною карикатурністю. Але марно чекати на хеппі-енд, коли Україна досі не розцвіла, а толока має збиратися знову і знов. І кінця краю цьому усе ще не видно, як і немає відповіді на питання, чи вдасться фільму знайти свого глядача чи він лише стане цікавим феноменом українського поетичного кіно, який, як і його герої, так і залишиться примарою часу.

Рецензія
Рецензія видалена

Увійдіть для того, щоб залишити рецензію або коментар