Ольга Самолевська

Режисерка монтажу (1) Режисерка-постановниця (14) Сценаристка (13)

  • СтатьЖінка
  • Вік66 років
  • Дата народження21 May 1957
  • Місце народженняКиїв
  • Країна народженняУкраїна
Освіта
закінчила КСШ №187 із золотою медаллю.
Навчалася у Київському медичному інституті (Національний медичний університет імені О.О. Богомольця),закінчила факультет кінорежисури КДІТМ ім.І.К.Карпенка-Карого (Національний Університет кіно, театру та телебачення).
Біографія
  Кінорежисерка, сценаристка, поетка, фотографиня, журналістка, перекладачка.
Заміжня,має двох синів та доньку.

Творчий шлях починала у 1980 році на студії "Київнаукфільм" з постановки кіножурналів, рекламних та замовних фільмів. У 1988 році за фільми масового екрану тарифікована з ІІ режисерської одразу на вищу режисерську категорію.

Отримала Подяку від мера Києва та Подяку НСКУ - За багаторічну самовіддану працю на Київській кіностудії науково-популярних фільмів (Національна кінематека України), за вагомий особистий внесок у творчий доробок студії  "Київнаукфільм".

Після 15-річної роботи на “Київнаукфільмі” працювала на студіях: AV-TV, "Кінематографіст", "Ars Planetarium", “Укртелефільм”, "Укркінохроніка".

Культурологічні статті публікувала у центральних українських газетах:  "Дзеркало тижня", "День", "Літературна Україна", "Слово Просвіти", "Україна молода", у  журналах "Жінка","Київ", "Кіно-Театр", "Слово жінки"...

                  Повертає і популяризує пам'ять про великих українців: археолога Миколу Макаренка, лікаря Теофіла Яновського,  актрису Марію Капніст, лікаря Оксану Хращевську, мецената Григорія Гладенюка.

                   Провела через КМДА ідею найменування скверу між Софійським та Михайлівським соборами іменем героїчного  Миколи Омеляновича Макаренка, розстріляного у 1938 році за захист історичної спадщини.

Перекладала українську  поезію та англійську прозу на  російську мову.

Членкиня поетичних клубів "Экслибрис" та "Родник", міжнародного клубу МasterPeace.

Брала участь з поетичними та кінопрограмами в багатьох творчих заходах у Харкові, Слов'янську, Одесі, Дніпрі, Москві, Смоленську, Єкатеринбурзі, Новоросійську, Іркутську, Cанкт-Петербурзі, Мінську, Тбілісі, Варшаві, Кракові (Польща),Торонто (Канада), Будапешті, Дьйорі (Угорщина) Торонто (Канада), Берліні, Касселі, Штутгарті, Ерфурті, Гамбурзі (Німеччина), Монтекатіні (Італія),м. Доха (Катар).

                  Майже 4 десятиріччя виступає у Києві з поетичними та кінопрограмами - у  Будинку Вчених, Спілці   письменників, Будинку кіно, бібліотеці мистецтв,  Парламентській, Деміївській та багатьох інших бібліотеках. Виступала також у ліцеях,  Планетарії,  посольстві Ізраїлю,  Державній   науковій архiтектурно-будiвельній бiблiотеці, у Музеї мистецтв імені Богдана та Варвари Ханенків,  у Києво-Могілянській академії і т.д. 

У жовтні 2014 р.організувала концерт "Повертайся живим!" за участю київських бардів, поетів і акторів (Раїси Недашківської, Ігоря Жука, Анатолія Лемиша, Володимира Каденко, Наталії Бех, Валерії Богуславської, Віктора Глущенка, Ірини Іванченко, Олени Євтеєвої, Віталія Єгорова, Тетяни Комлік та ін.) для поранених Центрального військового шпиталю.

          Брала участь в гуманітарних акціях, організованих київськими волонтерами, а також Раїсою Недашківською, Ігорем Жуком та Ірен Роздобудько на підтримку українських солдатів.

 Вірші публікувалися в газетах, альманахах, збірках і журналах України і Росії. Увійшли в антології "Двадцяте століття, запам'ятай нас такими", "Київ. Російська поезія. ХХ століття", альманах «Форум» (2020, 2021), антологію сучасної російськомовної поезії "Київські вітражі" (2020),

розміщені на сайті poezia.org, на сайті Національної парламентської бібліотеки.

Авторка поетичної збірки "Времена", за якою у 2017 році (як виняток з параграфу Статуту про дві вступні збірки) рішенням приймальної комісії була прийнята в НСПУ.

Членкиня НСКУ з 1988 року.

  Співавторка книжок:  "Лесь Танюк: ренесансна енергія"  (видавництво "Світ Знань"),

"Роман Корогодський: Спогади друзів" (видавництво "Дух і літера"), 

        Авторка сценарію та режисерка відеоарту “Stabat Mater” (1995 р.),

– нагородженого за авангард Золотою пластиною Адріано Асті на найстарішому європейському Міжнародному кінофестивалі короткометражних фільмів “Filmvideo” у Монтекатині (Італія, 1997),

– єдиного українського фільму,  придбаного Міжнародним  кіноархівом  A.I.A.C.E.  в Мілані (Італія, 1997).

Працювала  членкинею журі кінофестивалів та експерткою  Всеукраїнського конкурсу «Коронація слова».

Була консультанткою американського фільму "The babushkas of Chernobyl" (Holly Morris, Anne Bogart), який отримав кілька міжнародних нагород. 

Входить у склад капітули  з присудження премії "За збереження історичної пам'яті" імені Леся Танюка.

Учасниця збірки «Янголи небесної чоти», яка була випущена в 2016 році на замовлення Держтелерадіо та збірки "ОДНА з нас", випущеної в 2020 році на замовлення Українського Культурного Фонду (упорядниця -  журналістка, радіоведуча Галина Дацюк).

Лауреатка і дипломантка міжнародних кінофестивалів,

призерка та дипломантка всеукраїнських конкурсів "Коронація слова",

лауреатка і дипломантка всеукраїнських поетичних фестивалів,

  номінантка на міжнародну премію "Ніка",

номінантка на Урядову премію ім. Лесі Українки,

номінантка на  Державну премію ім. Т.Шевченка,

лауреатка Мистецької премії "Київ" ім.І.Миколайчука,

лауреатка премії ім. Фелікса Соболєва ( постановою секретаріату правління НСКУ) "За вагомий внесок у світове та українське неігрове кіно",

лауреатка Міжнародного літературного фестивалю «Рідкісний птах»,

володарка Міжнародної літературної премії «Сіль землі нашої»,

лауреатка Міжнародної премії LOGOS-SINEMA імені Віктора Василенка,

лауреатка Міжнародної премії імені Арсенія та Андрія Тарковських,  

членкиня Української Кіноакадемії, Національної спілки кінематографістів України та Національної спілки письменників України