Гран-прі фестивалю православного кіно «Покров» отримала документальна кінострічка «Де ти, Адаме?»

16 October 2019

 

10 жовтня відбулось урочисте закриття XVII Міжнародного фестивалю православного кіно «Покров». Було визначено переможців у чотирьох номінаціях, а також оголошено Гран-прі фестивалю. Найвищу нагороду було присуджено документальній кінострічці «Де ти, Адаме?»

 

Про очікування, емоції та подальші плани після успішного показу стрічки 112.ua говорив із режисером картини Олександром Запорощенком та продюсером Олександром Пліскою.

«Моя головна емоція – вдячність. Не полишає відчуття вдячності Богові, Матері Божій за допомогу, за людей, які працювали і вірили в нас, – ділиться своїми емоціями режисер стрічки Олександр. – Ми почали знімати фільм у важкі для країни часи (ред. – у 2014 році), звісно, нікому не було справи до нашої роботи, фільмів про Афон вже існувало багато і тоді багатьом здавалось, що, знімаючи ще один, ми ніби займаємось дитячою забавкою. Але отець Олександр першим повірив у нас. Ми почали шукати засоби, люди допомагали технікою, фінансами, порадою та добрим словом. Мені щиро радісно за людей, які разом з нами заслуговують на цей приз. Усі, хто допомагав та вірив».

Найбільшою перемогою для обох творців картини «Де ти, Адаме?» є визнання глядачів. Адже автори переймались як і їх кількістю (вхід був вільним, тому неможливо було простежити, яка кількість осіб завітає на показ), так і реакцією кожного з них: «Ми хотіли, аби люди побачили користь для себе у нашій роботі, відкрили щось нове, познайомились з новою культурою, у яку ми запропонували їм зануритись, – для нас це перемога. Реакції в залі були дійсно справжніми, живими – люди сміялись, плакали. Ми відчували абсолютно те ж саме, що і глядачі у залі під час зйомок та спілкування з героями стрічки», – говорить продюсер фільму Олександр Пліска.

Також не менш важливим є фактор розуміння та осмислення картини кожним з відвідувачів кінофестивалю. Як розповідає Олександр Запорощенко, багато хто зміг переосмислити своє життя та ставлення до різних буденних речей завдяки фільму. Як приклад режисер наводить історію про хлопчика семи років, який мав недруга у школі й постійно сперечався та бився з ним. Після перегляду стрічки дитина прийшла зі школи та розповіла мамі, що на цей раз, коли той хлопець штовхнув його, він не відповів тим самим, а, згадавши про героїв фільму, подумки вибачив свого однокласника. Для творців стрічки це і стало першою перемогою.

Головною метою сьогодні для обох авторів є можливість показу стрічки для більшої кількості глядачів, виведення її на великі екрани країни: «Ми знімали цей фільм так, аби він був зрозумілим для кожного глядача, щоб людина будь-якої традиції чи віросповідання, поглядів могла його зрозуміти та осмислити. Хотілось би вивести стрічку за межі православної аудиторії. Адже монашество – це істотна частина загальнолюдської культури. Тому у своєму фільмі ми не намагались популяризувати його чи сприяти долученню до рядів монахів, а лише познайомити людей з цією культурою», – говорить про важливість реалізації перегляду стрічки Олександр Пліска.

По закінченню фестивалю творці картини виокремили й для себе список тих робіт, які зачепили та запам’ятались. Вони вважають їх не менш достойними нагород та поширення серед ширшої аудиторії. Це такі кінострічки, як документальне кіно грузинського режисера Костянтина Церцвадзе «Діадема старця», документальна стрічка «Тиша» (режисер – монах Анастасій), анімаційний фільм «Краще місце на світі» від режисера Тарасової Ірини, а також ще одне цікаве документальне кіно «Наші з Вятки» (режисер – Звєздочотова Ірина).

Також режисер та продюсер стрічки поділились з нами своїми планами на майбутнє, де, звичайно, на першому місці – показ фільму «Де ти, Адаме?» для ширшого кола глядачів. Більше того, за словами Олександра Запорощенка, автори вже чекають на відповіді з інших міжнародних фестивалів, сподіваючись на міжнародний показ. Наступним же етапом є створення не менш цікавих робіт, напрацювання яких уже триває. Єдине: автори не збираються зупинятись на одній тематиці, але продовжать знімати стрічки про людську душу, реальне життя людини, побут, прості і зрозумілі для кожного з нас речі.

Матеріал: zik.ua

Читайте також
У Києві відбулись церемонії вручення VI, VII та VІІІ Національної кінопремії «Золота дзига»
12 вересня 2024
Обрано претендента від України на участь у відборі на 97-му премію «Оскар»
10 вересня 2024