Фільм «20 днів у Маріуполі» здобув нагороду премії Septimius Awards у Нідерландах

22 August 2024

Стрічка «20 днів у Маріуполі» режисера Мстислава Чернова здобула нагороду в категорії «Найкращий повнометражний документальний фільм» на премії Septimius Awards у Нідерландах.

Церемонія нагородження відбулася 20 серпня в Амстердамі. Нагороду отримала українська журналістка та продюсерка Василіса Степаненко, яка спільно з режисером працювала в оточеному росіянами Маріуполі у 2022 році. На сцену вона вийшла з Анастасією, яка лежала вагітною в половому будинку Маріуполя під час бомбардувань.

Фільм «20 днів у Маріуполі» створено у співпраці Associated Press та американських документалістів з Frontline. Матеріал було відзнято в перші дні облоги міста військами рф. Це режисерський дебют воєнного кореспондента фотографа, відеографа та письменника Мстислава Чернова. До створення картини були залучені фотограф Євген Малолєтка та продюсер і журналіст Василіса Степаненко. За роботу в Маріуполі вони отримали Пулітцерівську премію.

Вперше фільм було показано на «Санденсі» – одному з головних фестивалів незалежного кіно у США – у секції World Cinema Documentary Competition  він здобув Приз глядацьких симпатій. Українська прем’єра відбулася на фестивалі Docudays UA, де «20 днів у Маріуполі» став найкращим фільмом Національного конкурсу, а також володарем призу глядацьких симпатій. У 2024 році фільм отримав «Оскар» як Найкращий повнометражний документальний фільм. Це перша українська стрічка, нагороджена премією Американської кіноакадемії.

Також стрічка отримала нагороди Міжнародного кінофестивалю у Клівленді (США), DocAviv (Ізраїль), Sheffield DocFest (Велика Британія), DocEdge (Нова Зеландія), Премій Cinema for Peace (Німеччина), Royal Television Society (Велика Британія).

За матеріалами ЗМІ.

 

Читайте також
У Києві відбулись церемонії вручення VI, VII та VІІІ Національної кінопремії «Золота дзига»
12 вересня 2024
Обрано претендента від України на участь у відборі на 97-му премію «Оскар»
10 вересня 2024