Фільм Олексія Радинського «Там, де закінчується Росія» отримав нагороду на Canal de Panama International Film Festival

21 August 2024

Короткометражний документальний фільм-есе «Там, де закінчується Росія» українського режисера Олексія Радинського («Колір фасаду: синій», «Нескінченність за Флоріаном», «Чорнобиль 22») отримав приз за Найкращий короткометражний документальний фільм на Canal de Panama International Film Festival.

Наприкінці 1980-х років група кінематографістів з України здійснила кілька експедицій до віддалених регіонів Сибіру. Їхні втрачені кіноматеріали були віднайдені у Києві 2023-го року. Це – відправна точка для кіноесе, що досліджує російський імперіалізм, нищення навколишнього середовища, та пригноблення корінних людей у російських колоніях.

«Ми відпочатку планували якнайширше показувати нашу картину саме в Латинській Америці та інших регіонах т. зв. глобального Півдня, – зазначає Олексій Радинський. – Бо цей фільм – про пригноблення корінного населення Північної Євразії білими поселенцями, і в цієї історії дуже багато спільного з тим, що робили білі поселенці, наприклад, у Латинській Америці. Росіянам довго вдавалося приховувати паралелі між, скажімо, загонами Єрмака та конкістадорами Кортеса – але далі приховувати це уже не вийде».

Українська прем'єра стрічки відбудеться 14 вересня 2024 року на Київському міжнародному фестивалі короткоткометражних фільмів (KISFF), де вона братиме участь в українському конкурсі.

Читайте також
У Києві відбулись церемонії вручення VI, VII та VІІІ Національної кінопремії «Золота дзига»
12 вересня 2024
Обрано претендента від України на участь у відборі на 97-му премію «Оскар»
10 вересня 2024