Депортація 44-46

75 хвилин - Україна - 2021

Статус Завершений

Рейтинг

Кінокритиків: 0, Глядачів: 0

Формат Фільм

Категорія Повнометражний документальний

Жанр ІсторичнийХудожньо-документальний

Виробник UM Group

Дистриб’ютор СІНЕВЕРС

Режисери-постановники Олеся Моргунець-Ісаєнко

Сценаристи Тарас Лазер

Оператори-постановники Євгеній Кирей

Художники-постановники Владлен Одуденко

Композитори Оксана Моргунець

Режисери монтажу Роман Синчук

Продюсери Олена ЯковенкоАртем Денисов

Актори 1-го плану Лариса РуснакДарина НовіковаІрина ЛазерВадим Курилко

Рік створення 2021

Країна Україна

Мова Українська

Прем’єра в Україні 03 June 2021

Прокат в Україні з 09 September 2021

Фільм присвячено примусовому виселенню у 1944-1946 роках понад 480 тисяч українців з територій, які розташовані в сучасній південно-східній Польщі: Холмщина, Надсяння, Підляшшя та Лемківщина.

Картина структурно поділена на 4 частини – відповідно до кількості етапів депортації. У кожній із частин очевидиця подій розповідає історичні факти переважно про період 1944-1946 років, демонструє документи, карти, фото, хроніку, газети. Описується та показується прихід СРСР на територію Польщі, встановлення в ній маріонеткового комуністичного уряду на чолі з Едвардом Осубкою-Моравські та як руками цього уряду здійснювалося вигнання українців з їхніх правічних земель.

Синхронно з історичною документальною оповіддю розгортається ігровий сюжет, у якому показано допит «переселенки» в кабінеті КДБ через 20 років після закінчення депортації. «Переселенку» допитує КДБ-стка за «розповсюдження неправдивої інформації». Вони ведуть суперечку про характер депортації та її особливості – депортована розповідає правду – те, що вона бачила на власні очі, про примус та жах депортації; а КДБ-стка, вихована брехнею та фейками – радянською ідеологією та пресою, – усе заперечує. Розповідь депортованої повсякчас доповнюється спогадами з вагона, у якому її та інших українців у жахливих умовах везли з теренів Польщі вглиб УРСР.

Більше
Кадри з фільму

На жаль, ані рецензій ані коментарів до проекта ще ніхто не залишив

Увійдіть для того, щоб залишити рецензію або коментар